Zašto je važan kvalitetan pelet i kako ga prepoznati

2023pelet

Šta podrazumeva kvalitetan pelet?

Kvalitet peleta je veoma važan za ispravan rad kotla. Pelet lošeg kvaliteta sagoreva sa mnogo nečistoća koje stvaraju naslage u gorioniku, što direktno utiče na rad kotla. Kvalitetan pelet je veoma teško prepoznati, a najvažnije je kupiti proizvode renomiranih proizvođača

Grejanje na pelet donosi mnoge prednosti u odnosu na druga čvrsta goriva. Međutim, kao i kod svakog drugog proizvoda, kvalitet peleta može značajno da varira. A kvalitet peleta direktno zavisi od toga da li ste zimi dobro zagrejani ili morate više vremena da potrošite na čišćenje kotla.

Po pravilu, drvo od kojeg se pelet pravi, mora biti očišćeno i otkoreno, tako da se sam pelet pravi isključivo od drvenih vlakana. Često to nije slučaj, pa se u peletu nalaze mlevena kora, zemlja, pesak i druge nečistoće.

To rezultira neadekvatnim sagorevanjem, pa se u gorioniku nakupljaju nečistoće, što utiče na kvalitet sagorevanja. Kada se u gorioniku nagomilaju nečistoće, novi pelet umesto u čisti gorionik ulazi u prljavi gorionik pun šljake i nesagorele mase. Ako je pelet zaista loš, rupe u gorioniku će se postepeno zatvarati. Pelet mora jednostavno sagoreti tako da ostaju samo male čestice koje treba ukloniti iz gorionika.

Pelet

Da bi se sagorevanje odvijalo po želji i da se šljaka ne bi nakupljala u gorioniku, pelet mora biti najvišeg kvaliteta. Što je kvalitet peleta veći, to je manja količina nečistoća u gorioniku.

 • Na primer, kod srednjeg i kvalitetnijeg peleta koji se ovde prodaje može se desiti da tokom dana na dnu gorionika ostane oko jedan centimetar šljake. I to ne prestavlja veliki problem, ali već sledećeg dana postoji još jedan centimetar i to počinje da postaje problem. Jer ako u gorioniku ima centimetar šljake, rupe se i dalje vide, ali sutradan nove naslage otežavaju sagorevanje.

Kako onda prepoznati dobar pelet?

Kratak odgovor je: veoma teško.

U principu, mnogo je lakše odrediti koji je pelet loš, ali je teže identifikovati dobar. Dakle, lako je shvatiti šta ne kupiti, ali nije lako shvatiti šta kupiti. Nepraktično je reći da peleti treba da imaju određenu boju i određenu teksturu, jer sve ovo nije garancija. Postoji mogućnost da je tamniji pelet jednako dobar kao i svetliji, što je obično bolje. Ali moguće je i potpuno suprotno.

Neophodno je da ne kupujete pelete koje su male i pune prašine na dnu plastične ambalaže. Pelet treba kupovati samo od renomiranih kompanija na tržištu. Dakle, da je pelet u obeleženoj kesi, sa deklaracijom, da proizvođač ima normalan sajt, da dobijate račun.

Kombinacija kupovine peleta u neoznačenim vrećama u magacinu i činjenice da dobijete nešto jeftinije jer vam prodavac ne daje poresku fakturu je sigurna karta da ćete zimi imati velikih problema sa kotlom.

Neke od smernica za odabir peleta su:

 • Potražiti sertifikat koji se nalazi na pakovanju.
 • Pri okretanju peleta na prstima ne bi trebalo da bude prašine, a u samoj kesi treba da bude što manje prašine.
 • Peleti moraju mirisati na drvo, a ne na bilo kakve hemijske supstance. Dakle bez aditiva!
 • Pelet u vodi nakon nekog vremena treba da potone i nabubre, ali voda ne sme da promeni boju, mrvice će plutati na površini, ali voda mora biti bistra.
 • Najkvalitetniji peleti se proizvode od 100% oljuštenog bukovog drveta. Moguće je napraviti pelet od mnogih drugih vrsta drveta, ali samo peleti od bukve ostavljaju samo 0,7% pepela kada sagorevaju, ravnomerno sagorevaju i imaju visoku kalorijsku vrednost.
 • Sadržaj vlage kvalitetnih peleta mora biti ispod 10%.
 • Kvalitetni peleti ne sadrže nikakve komponente osim drveta. Ako su u pelet dodane hemijske supstance, to je znak da nisu proizvedene od visokokvalitetnih sirovina.
 • Kvalitetan pelet ima glatku i ravnu površinu bez pukotina. Duge su oko 3 cm i široke 6 mm.
 • Kvalitetan pelet treba da miriše na drvo, a ne na hemikalije. Što je bolji kvalitet peleta, to je manja količina pepela u gorioniku.
 • Kvalitetan pelet se ne mrvi i ne otpada pod prstima ili tokom transporta.

Pogledajte neke od naših proizvoda

TGT – Beograd  je specijalizovana kompanija za prodaju Peleta i Briketa na malo i veliko. Kao kompanija koja iz dana u dan raste, vrlo nam je važno da naši klijenti  budu izuzetno zadovoljni i da svake naredne godine nastave saradnju sa nama.

Kontakt informacije

063 747 3559

064 571 6461

Adresa

5

Trifuna Pešića 25 – Beograd / Leštane

Radno vreme

Pon-petak: 09-17h

Subota: 09-16h

NEDELJA NERADAN DAN

Call Now Button